Hun, som skriver mod regnbuen

Home / Blog / Hun, som skriver mod regnbuen

Hun, som skriver mod regnbuen

En journalistisk anmeldelse
skrevet af Helle Thede Johansen

 

Du driver med den 16-årige pige, Argantael, til havs og bladrer lige så hurtigt i bogen, for at læse hvad der så sker, som hun flår siderne i sin dagbog ud og kaster dem væk. Du mærker alle følelserne: Knusende sorg, brændende attrå, svidende jalousi, jublende glæde, vanvittig vrede og ikke mindst skræk og forvirring. Du bliver Argantael og du kæmper med hende.

Den færøske forfatter, Rakel Helmsdal, tager dig med ind i alle nuancer af følelser i bogen ”Hon, sum róði eftir ælaboganum”, der oversat til dansk kommer til at hedde: ”Hun, som roede mod regnbuen”.

Der er tale om et mesterligt værk, der – selvom den er kategoriseret som en ungdomsbog – lige så vel kan læses af voksne, ældre og gamle og begge køn. Vi kan alle lære noget af den og samtidig nyde det klare beskrivende sprog og den spændende opbygning.

Værket

Bogen handler om den 16-årige Argantael, som i en turbulent tilværelse søger at finde sig selv og ikke mindst at få rede på sine følelser. Er hun forelsket eller blot draget af spændingen og smigret af interessen? Er hun vred på sin mor, ked af det eller måske i virkeligheden lettet? Og vennerne, er de blot populær-har-alt-venner eller de rigtige venner?

Hun, som roede efter regnbuen
Et genialt værk som i letlæseligt og billedrigt sprog tager læseren med på nuanceret rejse i følelsernes verden.

Fra kapitel til kapitel følger du skiftevis Argantael nu og her og så hvad der er sket tidligere. Drypvis får du at vide, hvad moderen har gjort og hvordan barndommen og den seneste tid har været. Én dråbe ad gangen. Først til allersidst har du fået samlet dråber nok, til at regnbuen kan opstå og du forstår hvorfor Argantael ror mod den.

Bogen indledes med et bibelsk citat fra Paulus´ første Korintherbrev kap. 13 vers 12: ”Endnu ser vi i et spejl, i en gåde, men da skal vi se ansigt til ansigt. Nu erkender jeg stykkevis, men da skal jeg kende fuldt ud, ligesom jeg selv er kendt fuldt ud.”

Derudover oplyses det, at kapitlerne er skrevet mens forfatteren har lyttet til ”Enigma Variations” af den engelske komponist, Edgar Elgar. 14 satser = 14 kapitler. Midt i er dog et kapitel, som er skrevet til satsen ”Le Sacre de printemps” af den russiske komponist, Igor Stravinskij.

Umiddelbart kan dette virke som en sjov og kreativ idé, men det er genialt. En udfordring til læseren, som gerne vil mere end blot underholdes ved at læse. Det bibelske vers og musikken får det hele til at hænge sammen på en fænomenal måde, som du forstår, hvis du kender disse – eller giver dig tid til at sætte dig ind i dem.

Det bibelske vers illustrerer, at livet er en gåde og ingen kender sandheden førend efter døden. ”Enigma” er latin og betyder gåde.  ”Le Sacre de printemps” er komponeret som balletmusik, hvor anden del handler om en ung pige, som skal ofres til foråret, hendes ekstatiske dans og det voldsomme sceneri mellem natur og menneske.

Rakel har på elegant vis skrevet bogen, så at den er både tid- og stedløs. Uden at man egentlig tænker over det, har hun formået at skrive en realistisk og spændende handling om unge mennesker, uden at inddrage moderne teknologi med chat, sms og lignende. Med hensyn til personnavnene, har hun anvendt rimeligt internationale navne, eller i alle fald ikke færøske. Selvom hun beskriver landskabet, kan det lige så godt væres i Schweiz eller Kina som på Færøerne. Det giver læseren mulighed for at komme med ind i handlingen, uanset hvor i verden vedkommende bor.

 

Prisbelønnet

”Hun, som roede efter regnbuen” kom i 2016 på ”IBBY Honor List” og samme år vandt den Vestnordisk Børne- og Ungdomslitteraturpris. I april 2017 blev bogen nomineret til Nordisk Råds- Børne- og Ungdomslitteraturpris, som uddeles i Helsingfors, 1. november 2017.

Rakel har med sit letlæselige og billedrige sprog skrevet sig til enden af regnbuen. Jeg håber, at hun dér finder guldkrukken, med 350.000 kr. og anerkendelsen fra Nordisk Råd.

Rakel Helmsdal

Om forfatteren

Rakel Helmsdal (f. 1966) er en af Færøernes mest produktive forfattere og har udgivet 19 bøger til børn i alle aldre, samt skuespil og noveller til voksne. Endvidere har hun sit eget marionetteater, som hun selv producerer både kulisser, dukker og manuskrifter til.

Rakel har egen hjemmeside.

Nordisk Råds begrundelse for indstilling kan læses her.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>