En dugfrisk oplevelse

Home / Blog / En dugfrisk oplevelse
Svartafossur, Færøerne

En dugfrisk oplevelse

Morgenens tissetur med hunden skal gås, uanset vejret. Hverken hendes eller vores trang til at lade vandet kan jo reguleres efter om det er forår eller vinter, stormer eller regner, eller om vi er kommet sent i seng. På med gummistøvler, termodragt eller hvad et blik ud af vinduet rekommanderer. Ikke fordi man kan regne med at vejrets tilstand holder i mere end et par minutter, men bare for at have en nogenlunde formodning.

Færøsk løvefod
Ukrudtplanten, Løvefod, med sine glitrende dugperler.

Dagens udsigt viste tunge skyer, som dækkede toppen af genbo-øen, Nólsoy, men lod fjorden være synlig, blank og stålgrå. Gadens asfalt var dybtsort efter at skyerne også havde været på morgentissetur. Okay: Termodragt.

 

Forårskådhed

Coco hopper afsted, som en malkeko i forårsdans og med sin buskede hale svirrende som en helikopterpropel. Hvad enten det er sol eller regn, så kan man da ikke andet end blive i godt humør. 😉

Mæææh! Skal vi lege?

Da vi passerer en have i nabolaget, høres der pludseligt et spædt “mæææh” og der i en lille indhegning står et sort lam og keder sig – taget hjem, for at blive fodret med flaske. Måske fordi moderfåret er draget til de evige græsmarker (findes der nogen mere grønne end her på øerne?), måske fordi det er hyggeligt og lærerigt for familiens børn.

Da lammet fik øje på Coco, søgte det beskyttelse i sit minimalistiske læskur, men da det opdagede at Coco blot stod med logrende hale og kiggede interesseret, vovede det sig ud på åbent græs igen. Jeg er ikke i tvivl om, at havde der ikke været hegn imellem havde de hoppet rundt og leget “fang mig” til fælles lærdom og underhold.

Blot én af de små dejlige oplevelser på en ellers regnvåd dag.

 

Vandets glæder

Nede i dalen, tutlede åen en melodi, der som naturmedicin giver fred og glæde i sjælen. Det har Coco ganske vist ikke ører for. I hendes verden er åer og vandløb der med det ene formål, at hun skal sjaske rundt i dem.

Coco´s vandveje

Underligt nok, apropos, siger min mand, at hun aldrig løber i vandet, når han går tur med hende. Han påstår, at det er fordi hun ved, at han ikke tørrer hende, når de kommer hjem. Kotyme er, når jeg har gået tur med hende, så kommer hun op på trimmebordet for at blive tørret. Og når man har været på trimmebordet, får man en stykke tørfisk. Så, herrens konklusion er: Hvorfor gøre sig våd, hvis man alligevel ikke får tørfisk!?

Mens hunden sjappede rundt, gik jeg stille rundt og nød naturen. Jeg ved, at løvefod (Alchemilla ‘mollis‘) er en importeret ukrudtsplante, der spreder sig med lynets hast og kvæler alt andet, hvis ikke den holdes nede. Alligevel kan jeg ikke lade være med at beundre dens udseende, når dugdråberne ligger som glitrende perler på de let lodne blade.

Færøernes nationalblomst, engkabbeleje (Sólja)
Færøernes nationalblomst, engkabbeleje.

Gule pletter er begyndt at lyse op langs vandløbene. Den færøske nationalblomst, engkabbeleje (Caltha palustris L), vil snart danne en strålende gul kant langs åer og vandløb, midt i det saftig-grønne græs. Snart følger plettet for-glem-mig-ej (Myosotis scorpioides L.) og plettet abeblomst (Mimulus guttatus DC) som er min favorit – trods dét, at den også siges at være en hastigt voksende ukrudtsplante, men … selv de mest uønskede eksistenser har en skønhed.

Dobbeltbekkasinen, der “brummer” charmerende. (Tryk for at høre)

Denne årstid, hvor planter i alverdens farver og finurlige former pryder de grønne-grønne skråninger, og titter frem mellem fjeldenes sten, hvor man tror ingenting kan gro og hvor strandskadens klip blander sig med dobbelbekkasinens brummen, når den laver luftakrobatik i den lyse sommernat … så har man bare lyst til at være vågen i døgndrift, for at kunne nyde det hele fuldt ud.

Carpe Diem.

 

Kom med på vores morgentur, se landeskabet, hør fuglene og vandet:

Har du lyst til at modtage et nyhedsbrev 1-2 gange om måneden, og følge lidt med i hvad der sker på Færøerne, så skriv din emailadresse i tilmeldingskassen.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>