Færøsk vejr og mentalitet

Home / Blog / Færøsk vejr og mentalitet

Færøsk vejr og mentalitet

Med en god lækrog, så kan man nyde en god bog og en kop kaffe ude, selv i frostvejr.

Vinden var kølig men solen skinnede fra en blå himmel i påskedagene. Den færøske befolkning piplede ud som små forårsblomster. Der blev vasket bil, rodet i havemuld eller smuttet en tur op i fjeldene. Hvis da ikke man hører til dem, som fandt en dejlig krog med læ, hvor man kunne putte med en god bog. Nede ved havnen sad folk på bænke, foran caféer og på “Trappen”, og for en gangs skyld var der ikke mange, som havde næsen nede i mobilen. Nej, den var vendt med direkte kurs op mod de varmende stråler. Man må jo tage hvad man kan, når det er der. 😉

Men, som mange ældre siger: “Ja, ja. Det var den gang!”

Isglatte veje sidst i april.

Ugen gik, bilens dæk blev skiftet, for nu var foråret jo kommet og 1. maj lige rundt om hjørnet – skæringspunktet for, hvornår det er tilladt eller forbudt at køre med pig-dæk.

Søndag den 23. April vågner vi op til et hvidt landskab. Våd, kold sne falder i totter ned over de nyudsprungne påskeliljer. Mandag morgen er det ikke bedre. Nattens kuldegrader har skabt isglatte veje hist og her og dermed udfordringer for de bilkørende arbejdsfolk, der var optimistiske og tog hensyn til mijøet 2 uger før loven kræver det.

Det sad i mig. Dybt inde. Irritationen og frustrationen med stigende andrenalin susende rundt i blodet som resultat. Helt ærligt altså! Jeg skulle bruge bilen. Hvordan kommer jeg nu frem til tiden? Det kan simpelthen ikke være rigtigt, her sidst i april måned! Vejvæsenet må salte mere, loven må ændres eller … vejret. Nogen må gøre noget!

Sådan har jeg reageret tidligere. Hidset mig op og skældt ud. Men nu, efter snart 30 år på Færøerne, kan pludselige ændringer i vejret ikke bringe mit adrenalin i kog. Jeg kan synes, at det er træls, men ryger ikke op i det røde punkt.

Måske har alderen noget med det at gøre, men jeg tror nu nærmere, at det er den færøske mentalitet, som har ændret mig.

Tåge over Mykines

Når man lever på nogle små øer ude i Atlanterhavet, spiller vejret en stor rolle. Det kan ændre sig drastigt på få minutter, fra blikstille solskinsvejr til piskende regn og orkanvinde. Du kan have planlagt en udflugt med båd til Mykines eller måske med Atlantic Airways til Billund, til et meget vigtigt møde. Men hvis stormen sætter ind fra syd, kommer du næppe nogen vegne, uanset hvor længe du har glædet dig eller hvor vigtigt mødet er.

Nogle få gange har jeg været på vej hjem til øerne, hvor flyet ikke har kunnet lande på grund af tåge eller storm og vi er dirigeret tilbage til Danmark eller en lufthavn i Norge. Selvom det kommer på tværs af passagerernes planer, ser du sjældent færingene blive frustrerede. Man afventer roligt informationer om, hvad der så skal ske – prøver vi igen om lidt, eller skal vi på hotel?

Nogle opfatter denne væremåde som sløvhed eller måske dovenskab. Jeg ser den dog som en accept af tilstande, som du ikke kan gøre noget ved. Vejret bliver jo ikke bedre af at du bliver frustreret, flyveren lander ikke førend den kan, selvom du har travlt og er stresset. Det eneste der sker er, at du bruger unødig energi, får det dårligt og slider på din krop og sjæl.

Tag lidt færøsk mentalitet til dig. Acceptér, at der er ting, som du ikke kan gøre noget ved og spar din krop for unødige negative bølger. Det er naturen, som bestemmer.

Skab ro i sindet. Acceptér, at naturen bestemmer.

 

Har du lyst til at modtage et nyhedsbrev 1-2 gange om måneden, og følge lidt med i hvad der sker på Færøerne, så skriv din emailadresse i tilmeldingskassen.

Skriv en kommentar

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>